Pressmeddelande Mördande legender

Pressmeddelande Mördande legender

1 september släpps Mördande legender på Storytel, en spinoff på den populära serien Ett fall för Henny Hoff. Denna gång inspireras storyn av legenden om Sankt Sigfrid.

– Tanken är att den nya boken ska uppskattas av de som hittills har gillat att följa Henny och mitt sätt att skriva, men också kanske locka till sig nya lyssnare, säger författaren Madeleine Gustafsson. 

Hon fortsätter med att det alltid är nervöst inför ett boksläpp, men denna gången lite extra eftersom hon nu låter handlingen utspela sig på verkliga platser. 

– En av mina förläggare skämtade om att det borde göras en busstur i Hennys spår, men jag svarade att det går inte eftersom alla platserna är fiktiva. Tanken fastnade dock och jag blev sugen att skriva om Växjö och Alvesta, på platser som varit betydelsefulla för mig. Sedan kanske det inte blir en busstur, men vem vet, skrattar Madeleine. 

Vi får uppleva Småland genom den kärva polisen Magdas ögon. Hon som på grund av brustet hjärta tar en anställning på polisutbildningen på Linnéuniversitetet och tvingas bosätta sig i Alvesta. 

– Jag var orolig att det skulle bli för mycket idyll, en känsla av turistbroschyr. Men det är ingen risk när man har med Magda att göra. 

Parallellt sker mord som har likheter till Sigfridslegenden. En legend som präglat Växjö som stad. 

– Jag har studerat, jobbat och bott i Växjö med omnejd under många år men aldrig riktigt förstått vad Sigfridslegenden handlar om. Jag var på en guidning  i Växjö domkyrka och blev fascinerad. Först då insåg jag hur många bilder runt om i staden som föreställde Sigfrid hållandes tre avhuggna huvuden i ett träkar. Det är en ganska makaber, blodig historia men också väldigt intressant för oavsett om man tror på den eller inte så ligger den till grund för att det byggdes en domkyrka här och därefter växte staden fram. Ju mer research jag gjorde desto häftigare tyckte jag det var att en berättelse kan ha en sådan kraft.

Madeleine betonar att själva Mördande legender är en helt fiktiv berättelse med huvudfokus på att vara spännande, men hon hoppas ändå att det ska väckas ett intresse för Växjö och stadens historia.

Mördande legender är inläst av Katarina Ewerlöf och utgiven av Storytel original. Den kan läsas helt fristående. 

2024-08-30 10:58